Smurfarna – Grottforskarsmurfen

1. Spöksmurfen & Den violetta smurfen Smurfarnas vinterförråd av mat blir förstört och de söker skydd i ett fjärran slott. Till att börja med tror de att det spökar på slottet men när de löser mysteriet med den giriga prylgalningen skänker den tacksamme slottsherren smurfarna så mycket mat att det räcker hela vintern. Purpurflugan sticker Latsmurfen vilket utgör början på en epidemi som förvandlar byborna till ilskna, violetta smurfar. Gammelsmurfen upptäcker att pollen från en speciell blomma fungerar som motgift och snart är saker och ting alldeles som smurfligt igen.

2. Artistsmurfarna Dummersmurfen och Smurfan blir tillfångatagna av den elake Bombast som tänker visa upp dem på sin kringresande föreställning. Gammelsmurfen skyndar sig för att rädda dem och genom att utnyttja den klumpige Gargamel som avledning lyckas han undsätta smurfarna.

3. Poetsmurfen och Målarsmurfen Eftersom de inte känner sig uppskattade i byn, beger sig Poetsmurfen och Målarsmurfen iväg till Stormön, fullständigt omedvetna om att Gargamel smider sina planer för att ta dem tillfånga. Gammelsmurfen och hans trogna skara frivilliga smurfar räddar vännerna.

4. Grottforskarsmurfen & Nu smurfar du dem, nu gör du inte De svältande smurfarna upptäcker en grotta som rymmer massor av fryst mat. Denna vaktas dock av ett likaså fryst troll vars girighet gjort att han blivit fängslad här av en magisk diamant. När smurfarna tinar upp grottan stjäl Gargamel maten, men den magiska diamanten förvandlar honom till en isig massa och det befriade trollet hjälper glatt och villigt smurfarna att bära tillbaka maten till byn. De underjordiska trollen tillfångatar smurfarna för att förslava dem. Gammelsmurfen befriar dem på ett fyndigt sätt och förstör sedan trollens magiska kristallkula som ger dem makt över smurfarna.