Historien om barnfilmer

Starten för barnfilmer

Tecknade filmer – eller animerade filmer som de också kallas – började produceras i slutet av 1800-talet. Det handlade i huvudsak om enklare kortfilmer i svartvitt och begreppet barnfilm fanns ännu inte. Möjligen kan man tala om tecknade familjefilmer. Under 1900-talets två första årtionden slog tecknade filmer igenom på allvar. 1917 kom världshistoriens första tecknade långfilm, El Apostol. 1928 spelade Walt Disney in den allra första tecknade filmen med ljud, Steamboat Willie. Det var i denna film som Musse Pigg gjorde debut.

1937 – Disneys era börjar

Walt Disney fullkomligen revolutionerade hela filmindustrin med den första animerade långfilmen. Den 21 december 1937 hade Snövit och de sju dvärgarna världspremiär. Filmen nominerades till en Oscar för bästa filmmusik och Walt Disney fick en heders-Oscar. Det finns även en stjärna för filmen på Hollywood Walk of Fame. I Sverige hade Snövit premiär 27 september 1938.

1940 – Barnfilmer blir populärt

1940-talet kom att bli det årtionde som uttrycket barnfilm blev ett vedertaget begrepp. Disney spelade in flera tecknade filmer. Pinocchio, Dumbo och Bambi är bara några exempel. Vanliga spelfilmer fanns redan men den spelfilm som blev banbrytande för barnfilmen blev Trollkarlen från Oz med Judy Garland i huvudrollen som kom 1939. 1940-talet såg även andra barnstjärnor som Shirley Temple och Mickey Rooney bli internationella storheter.

När det handlar om svenska barnfilmer så kom den första stora succén 1945 i form av Barnen från Frostmofjället. Filmen blev ett genombrott för en gigant inom genren svenska barnfilmer, Hans Lindgren i huvudrollen som Ante. Hans Lindgren skulle senare dyka upp i många svenska barnfilmer, både spelfilmer och som dubbad röst i tecknade Disneyfilmer.

1950 – Starten för svenska barnfilmer

Efterkrigstidens barnfilmer kännetecknades av experimenterande. När det gäller svenska barnfilmer så hade många detektivfilmer premiär i kölvattnet på Mästerdetektiven Blomkvist. Arne Sucksdorff skapade en egen genre av naturlyriska och känslostarka filmer som kom under 1950-talet. På det internationella planet så fortsatte Disney att regera med flera framgångsrika animerade filmer i stil med Askungen, Alice i Underlandet, Peter Pan, Lady och Lufsen samt Törnrosa.

1960 – TV:n blir stor och tecknade filmer exploderar

TV kom i skarven mellan 50- och 60-tal vilket gjorde att situationen för barnfilmer ändrades snabbt. Tecknade filmer blev lättillgängliga eftersom man inte behövde knalla iväg till en biograf för att kolla på animerad film. Decenniets stora Disneyfilmer var Pongo och de 101 dalmatinerna, Svärdet i stenen och Djungelboken. 1965 producerade Disney en spelfilm i kategorin familjefilmer som hette That Darn Cat och som blev en stor framgång.

Svenska barnfilmer under 1960-talet dominerades fullständigt av Astrid Lindgren och Olle Hellbom som tillsammans producerade långfilmer för barn på löpande band. Saltkråkan och Barnen i Bullerbyn är bara två exempel. Modiga mindre män var från början en TV-serie som klipptes om till långfilm 1968. En internationell storhet på 60-talet och en stor del av 70-talet var Hanna-Barbera Productions som producerade tecknade filmer som Familjen Flinta, Scooby Doo och Yogi Bear.

1970 – Astrid Lindgrens årtionde

70-talets vänstervåg kritiserade barnfilmerna för att vara ”förljuget idylliska”. Man krävde fler realistiska barnfilmer och detta kom bland annat att resultera i en helt ny ton i svenska barnfilmer där till exempel Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Bröderna Lejonhjärta och Karlsson på taket framställde filmfigurerna på ett helt nytt sätt än tidigare. Sorg, död och andra tunga ämnen blev återkommande inslag i svenska barnfilmer. Även de tecknade Disneyfilmer som kom under 70-talet – till exempel Aristocats, Robin Hood och Bernard och Bianca – var till viss del färgade av den tidens politiska agenda. Smurfarna fick sitt stora internationella genombrott 1976 när den tecknade filmen Smurfarna och den förtrollade flöjten hade premiär.

1980 – Smurfarna och Barbie gör intåg.

80-talet innebar en monumental framgång för såväl Smurfarna som en annan kär figur som nu dök upp i en serie tecknade filmer för barn. Barbie hade fram till 1987 varit en docka men nu fick hon huvudrollen i filmerna om sig själv. Av de svenska barnfilmer som producerades på 80-talet så blev Ronja Rövardotter den mest framgångsrika. 80-talets främsta Disneyfilmer var Micke och Molle, Oliver & gänget samt Den lilla sjöjungfrun.

1990 – Aladdin, Lejonkungen och fler moderna klassiker skapas

Disney fortsatte att producera framgångsrika tecknade filmer under 90-talet. Aladdin, Lejonkungen och Tarzan var några av de största. 1995 kom den allra första helt datoranimerade långfilmen, Toy Story, som blev den första i raden av datoranimerade Pixarfilmer. 1998 blev Prinsen av Egypten den första av många Dreamworksfilmer och samma år kom även Antz. Steven Spielberg har genom sitt företag Dreamworks blivit Disneys tuffaste konkurrent någonsin.

2000 – Pixar och Dreamworks visar vägen i det nya årtusendet

Det nya millenniet inleddes för Disneys del med Dinosaurier och Kejsarens nya stil. Dreamworks svarade med Josef: drömmarnas konung, Vägen till El Dorado och Flykten från hönsgården. Men den verkliga skrällen för Spielbergs filmbolag Dreamworks kom nog ändå i och med filmserien om det gröna träsktrollet Shrek. Den internationella succén var därmed ett faktum. Det blev alltmer uppenbart att det var Disney och Dreamworks som dominerade helt på marknaden för animerade filmer.

Disney köpte upp Pixar i januari 2006 för ett kunna möta den alltmer benhårda konkurrensen från Dreamworks när det gäller produktionen av datoranimerade filmer. Under 2000-talet har Disney och Pixar spottat ur sig ett stort antal välgjorda tecknade filmer i stil med Monsters Inc, Hitta Nemo, Bilar och Råttatouille. En annan figur som blev superstjärna över en natt vid den här tiden var Scooby Doo som dels i sin självbetitlade film från 2002 och i uppföljaren, som kom två år senare, Scooby Doo 2 – Monstren är lösa gick från att ha varit en tecknad figur till datoranimerad huvudrollsinnehavare. När det gäller svenska barnfilmer som kom i början av 2000-talet så framstår filmerna om Pettson och Findus, producerade av Happy Life, som de stora vinnarna.

2010 – Animerade filmer blir mer populärt än någonsin

2010-talet har inneburit en fortsatt teknisk utveckling på marknaden för tecknade filmer. Dreamworks filmer under detta decennium har hittills bestått av succéerna Kung Fu Panda 2, Mästerkatten i stövlar och Madagaskar 3. Under 2013 släpper man ytterligare tre filmer. Pixar å sin sida har släppt Toy Story 3, Bilar 2 och Modig under 2010-talet och har även de flera nya filmer på gång. Disneyfilmer under den här perioden som kan nämnas är Nalle Puhs film – nya äventyr i Sjumilaskogen och Röjar-Ralf. Under 2013 så släpper Disney och Pixar den nya filmen Monsters University. Tecknade filmer har aldrig varit så heta som de är nu tack vare all ny teknik som filmbolagen utvecklar hela tiden.