Om barnfilmer.se

Barnfilmer.se skapades för att kunna erbjuda Sveriges bäst samlade information av och kring barnfilmer. Vi älskar genren och tycker det är synd att den så ofta får stå i skymundan för Hollywoods storfilmer, detta trots att genren fullkomligt exploderat i storlek de senaste 20 åren.

Att köpa barnfilm skiljer sig på många sätt från andra inköp, främst därför att du som kund oftast köper filmen åt någon annan – något som gör det extra svårt att hitta rätt. Därför är vi medvetna om att just vi – mer än andra – måste göra det så enkelt och roligt för våra besökare att bläddra igenom vår sortiment som möjligt. För vår del innebär detta att vi ständigt måste förbättra vår information om barnfilmer kontinuerligt samt möjligheten för kunden att hitta vad denne letar efter.

Historien om barnfilmer

Starten för barnfilmer kan dateras till 1930-talet och de första riktigt populära filmerna baserades alla på bröderna Grimms välkända historier. Berömda exempel är klassikern Snövit och de sju dvärgarna samt Törnrosa, båda ett resultat av Disneys filmskapande.

Under 40- och 50-talet fortsatte Disney att skapa moderna klassiker, t.ex. Pinocchio och Dumbo.

Länge var barnfilmer en genre som till mestadels bestod av tecknad men detta kom att ändras på 80-talet. Under denna epok kom genren att breddas med  rena spelfilmer, och årtiondet lyckades producera klassiker såsom; Popeye, E.T, Älskling, jag krympte barnen, Solens rike, Karate kid samt Tillbaka till framtiden- filmerna . En film som förenar 70-talets tecknade filmer och 80-talets spelfilmer är Vem satte dit Roger Rabbit (1988) – ett måste för den som är intresserad av barnfilmshistoria.

Början av nittotalet fortsatte i 80-talets anda med både spelfilmer och tecknade filmer. Kända verk inom de tecknade filmerna är; Aladdin, Lejonkungen samt Wallace och Gromit från den Brittiska studion Aadman Animations. Inom spelfilmerna återfinns Älskling, jag förstorade barnet och Mighty Ducks-filmerna.

1995 är ett klassiskt årtal för barnfilm då Toy Story visades upp för första gången – något som skulle komma att markerar starten för de animerade filmernas nuvarande era.  Efter succén med Toy Story var det mycket som hände inom genren, Studion Dreamworks började inrikta sig på animerade filmer och kom 1998 ut med filmen Antz, snabbt följt av Flykten från hönsgården och Shrek. Sedan dess har de populära barnfilmerna oftast varit datoranimerade. Bland moderna klassiker hittar vi filmer som Modig, Röjar Ralf och Upp. Därmed inte sagt att det inte kommer nya barnfilmer i andra format, en modern klassiker bland spelfilmerna är t.ex. Hugo av Martin Scorsese!

Avslutningsvis, vi hoppas verkligen att du skall uppskatta Barnfilmer.se och att du hittar precis de filmer du är ute efter!